Evlilikleri güçlendirmek için öneriler, kişilerin büyük bir umutla başladığı evlilikler her zaman beklenildiği gibi sonuçlanmayabilir. Bazı durumlarda evlilikler kötü bir sürece girebilir. Bu durumda kişiler evliliklerini bitirmeyi değil, güçlendirmeyi tercih ederek ilişkilerini canlandırabilirler. Evlilik denilen kurum hem iyi hem de kötü zamanları içerisinde barındırır. Yani bir evlilik kötü gittiği için bitirilmemelidir.
Evlilikleri güçlendirmenin temel yöntemleri ile birlikte kişiler evliliklerini eski huzurlu zamanlarına döndürebilirler. Evliliklerde mutlu zamanların olduğu kadar, hüzünlü zamanların da olduğu unutulmamalıdır. Her iki süreç de normal kabul edilmeli ve düzeltilmesi amaçlanmalıdır. Kurum içerisindeki tek amaç evliliği korumak ve iki tarafın da mutluluğunun daim olmasını sağlamak olmaktır.
Evlilik güçlü bir bağdır ve iki kişinin birbirine sonsuz bir bağ ile bağlandığı söylenebilir. Çiftler evlendikten sonra sen ya da ben kavramını bir kenara bırakırlar. Bunun yerine kişiler biz demeye başlar ve ilişkilerini artık tek vücut olarak devam ettirirler.
Örneğin birlikte Evlilikleri güçlendirmek için öneriler, kişilerin büyük bir umutla başladığı evlilikler her zaman beklenildiği gibi sonuçlanmayabilir. Bazı durumlarda evlilikler kötü bir sürece girebilir. Birlikte aktiviteler yaparak Saat anlamlarına bakabilirsiniz.
Evlilik devam ederken kişiler sıklıkla empati kurar ve tek kişi gibi yaşarlar. Zaman içerisinde evliliklerde değişiklikler meydana gelebilir. Hayat içerisindeki her ilişkide olduğu gibi, evliliklerde de zorlu zamanlar olabilir. Zaman içerisinde davranışlar değişebilir ve evlilikler tehlike altına girebilir.
Bu süreçlerde kişiler endişe etmemeli ve aralarındaki bağı güçlendirmelidir. Evlilik iki kişinin isteği ile devam eden bir süreçtir ve iki tarafında ilişkilerini güçlendirmesi gereklidir.
Gün Sonu Konuşmalar Yapın
Evliliklerin olumsuz etkilenmesindeki en önemli durum kişilerin birbirleri ile paylaşım yapmamalarıdır. Kişiler kötü bir gün geçirseler bile karşı tarafla bunu paylaşmaları gereklidir. Gün sonu konuşmalar yapın ve eşiniz ile birbirinize destek olun. Bu durum tarafların birbirini anlamasına yardımcı olur. Kişiler her gün en az yarım saat boyunca karşılıklı sohbet etmeli ve günün nasıl geçtiğini birbirleri ile paylaşmalıdır.
Konuşma sırasında taraflar kendi günlerinin nasıl geçtiğine değil de konuşan tarafa odaklanmalıdır. Örneğin; kadın eşini dinlerken diğer bir yandan ben de bunu anlatacağım diye plan kurmamalıdır. Konuşma sırasında tek odak karşı taraf olmalıdır. Her şeyden öte eşlerin birbirlerini anlamaya çalışması gereklidir. İki taraf da birbirlerinin hayatını yorumlayabilir ve empati kurma yetilerini güçlendirebilirler.
Eşlerin birbirini anlaması ve günlerini yorumlaması her iki tarafa da iyi gelecektir. Eşler daha olumlu şeyler hissedecek ve pozitif bir düşünce yapısına sahip olacaktır. Evlilikte birbirini anlamak oldukça önemlidir. Karşılıklı yapılan konuşmalar çiftlerin birbirini anlamasını kolaylaştıracaktır. Birbirini anlayan kişiler birbirlerine daha kolay hayat arkadaşı olabilirler.
Birlikte Plan Yapılmalıdır
Evlilikte yapılan en önemli hatalardan birisi kişilerin birbirlerini ertelemesidir. Çiftler birbirleri ile geçirecekleri zamanları çeşitli zamanlardan dolayı ertelerler. Buna neden olarak zaten gün sonu aynı evde olduklarını ifade edebilirler. Ancak gün bitiminde aynı evde olmak ile birbirine vakit ayırmak aynı şeyler değildir. Bu nedenle eşler birbirini ikinci plana atmamalıdır.
Birlikte plan yapılmalıdır ve eğer başka işler ertelenebiliyor ise ertelenmelidir. Haftada en az 2 saat sadece çiftlere ait olmalıdır. Bu saatler içerisinde çiftler birbirlerine konuşmak istedikleri her şeyi anlatabilir ve anlaşmaya çalışabilirler. Çiftler sevdikleri şeyleri yapmayı ihmal etmemelidir.
Sinemaya gitmeyi seven bir çift, eğer yeteri kadar vakitleri yok ise bunu ihmal etmemelidir. Bunun yerine evde sinema ortamı kurulmalı ve çiftler birbirine vakit ayırmalıdır. Yapılan sohbetler sırasında çiftler her zaman birbirine karşı kibar olmalıdır. Sevgi içeren kelime ve cümlelerden kaçınılmaması gereklidir. Sevgi cümleleri kişilerin içerisindeki aşk kıvılcımlarının ateşlenmesine yardımcı olur.
Eşler Birbirine Temas Etmelidir
Evlilikler bir süre sonra arkadaşlığa dönüşür. Bu durumda da kişiler birbirlerine karşı dostluk ve saygı dışında herhangi bir his besleyemeyecek hale gelirler. Bunun asıl sebebi eşlerin birbiri ile olan temaslarını kesmesidir.
Eşler birbirine temas etmelidir ve her an birbirinin varlığını hissetmelidir. Birbiri ile temas eden partnerler yalnızca beden olarak değil, hem ruh hem de kalp olarak birleşme sağlarlar. Temas etmek sadece cinsel olarak ele alınmamalıdır. Yolda yürürken el ele tutuşma, sarılarak uyumak gibi aktiviteler oldukça önemlidir. Çiftlerin durduk yere birbirine sarılması, gülümsemesi ya da el ele tutuşması aşkı tetikleyen en önemli detaylar arasında yer alır.
Kavgaları Büyütmeyin
İlişkilerde kavgaları büyütmeyin ve sorunları olabildiğince minimale indirmeye çalışın. Evlilikte yaşanan fikir ayrılıkları oldukça normaldir. İki kişi birbiri ile evlendiği zaman birbiri ile tamamen aynı düşünceler içerisine girmez. Bu nedenle karşı tarafın farklı bir fikri ve zevki olabileceği unutulmamalıdır. Tartışmalar da evliliğin içerisinde yer alan normal bir süreçtir.
Kişiler bu durumlarda direkt kavga etmeye odaklanmamalı ve olabildiğince az sorun ile çözmeye çalışmalıdır. Öncelikle kişiler birbirlerinin düşüncelerine saygı göstermeli ve ses tonunu yükseltmemelidir. Konuşma esnasında yapılan en büyük hata ses tonunu yükseltmek ve konuşmaları kavgaya çevirmektir. Eğer kişi çok sinirli ve sakin konuşamıyor ise beklemelidir. Sakin konuşulabileceği anda iletişime geçilmesi gereklidir.
- Bunun için Aile danışmanı ile görüşebilirsiniz.
Evlilik Her Şeyi Barındıran Bir Kurumdur
Evlilik her şeyi barındıran bir kurumdur ve her şeyi ile kabul etmek gereklidir. Kişiler evlenirken elbette kavga edeceklerini de düşünerek bu kuruma adım atmazlar. Ancak her insan ilişkisinde olduğu gibi evlilikte de tartışma yaşamak oldukça normaldir.
Önemli olan kişilerin tartışma anlarında da birbirlerine karşı saygılarını
yitirmemeleridir. Taraflar her zaman birbirlerine karşı anlayışlı olmalı ve sert bir şekilde karşı çıkmalıdır. Kişiler arasında düşünce ayrılığı varsa bile taraflar birbirini dinlemelidir.
Empati kurmak evliliğin ilk adımıdır. Kişi, kendisine davranılmasını istediği gibi partnerine davranmalıdır. Karşı tarafın hislerini, düşüncelerini ya da fikirlerini küçümsememelidir. Evlilikte iki taraf da birbirine destek olmalıdır.
KAYNAK: https://atlantikpsikoloji.com/