Hafızayı geliştirme, birçok durum için çok faydalıdır. Stresli veya tıkanmış hissettiğinizde, hafızanıza küçük bir sıfırlama yapmanız çok önemlidir. Yani, daha taze ve verimli bir beyne sahip olmak için çalışma belleğinde biriken düşünceleri düzenleyerek artık ihtiyaç duyulmayanları ortadan kaldırmak gerekir.
Konsantrasyon, dikkat, netlik ve hafıza açısından iyi bir performansa sahip olmak için bu stratejileri takip etmekte büyük fayda vardır.
Hafıza Nasıl İyileştirilir?
Beyin, bir anlamda bilgisayara benzetilebilir. Pek çok dosya belirli bir sırayla kategorilendirilmeden bilgisayarda depolandığında kafa karışıklığına neden olur. Böylece artık ihtiyacınız olmayan dosyaları silemezsiniz ve bilgisayar hafızası, sonunda tükenir.
Aynı durum, beyinde de olur. Bilgiyi zihinde biriktirmeye devam ederek bir doyma noktasına ulaşırız. Bu nedenle beynin temizlenmesi gerekir. Bu da çalışma masasında olanlara benzer. Eğer masa proje parçacıkları, notlar ve önemli belgelerle doluysa belirli bilgileri bulmak zorlaşır.
Beyinde gereksiz veya endişe verici düşünceler biriktiğinde istenmeyen zihinsel veriler arasında saklanan gerçekten önemli bilgiler, kaybolur. Bunun için hafıza pratiği yapılabilir. İşte hafızayı geliştirme ve iyileştirme yöntemleri:
1. Farkındalık Pratiği Yapın
Farkındalık uygulamaları yoluyla daha bilinçli olma eğitiminin birçok faydası olabilir. Birincisi, anda kalmanıza ve çevrenizde olup bitenlere odaklanmanıza yardımcı olabilir. Farkındalık, gerçekten önemli şeylere tam olarak dikkat edebilmek ve önemsiz ayrıntılarla dikkatin dağılma riskini almamak demektir.
Dikkatin öğrettiği gibi dikkatinizi her seferinde bir faaliyete bilinçli olarak yönlendirmeyi öğrenmeniz, aslında daha az acil düşünceleri gölgede bırakmanıza izin verir. Bu, belleği optimize etmeye ve deneyimleri daha keyifli, daha az aceleye getirmeye yardımcı olur.
2. Yazmaya Alışın
Zihin, stresli düşüncelerle dolup taşıyorsa onları çözmek ve en çok sıkıntıya neyin neden olduğunu belirlemek her zaman kolay değildir. Hafızayı geliştirmek ve temizlemek için günlük tutmak çok faydalıdır.
Yapılan araştırmalara göre kişinin düşüncelerini yazıya dökmesi, araya giren düşünceleri azaltmaya yardımcı olur ve zihinsel bozukluğu iyileştirir.
Sonuç olarak işleyen bellek veya diğer bilişsel işlevler, daha sorunsuz çalışabilir ve potansiyel olarak stresi azaltabilir. Bir yazma seansından sonra not edilen bazı endişelerin tam olarak farkında olmadığınızı bile görebilirsiniz. Yazmanın etkili olması için her gün buna en az 15 dakika zaman ayırmanız gerekir.
3. Müzik Dinleyin
Birçok insan müzik dinlemeyi sever. Ancak müzik, sadece hoş bir işitme deneyiminden fazlasını sunar. Stresi hafifletmeye, ruh halini, konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye, öğrenmeyi motive etmeye ve nöroplastisiteyi (beynin uyum sağlama yeteneği) teşvik etmeye yardımcı olur.
Düzenli olarak müzik dinleyen herkes, bu uygulamanın iş yerinde dikkati ve üretkenliği kolaylaştırdığını fark etmiş olabilir.
4. Düzenli Uyuyun
Fiziksel olarak yorgun hissettiğinizde iyi bir gece uykusu, sizi yenileyebilir. Ancak herkesin bilmediği şey, yeterince uyumanın zihinsel yorgunluktan ve duygusal sıkıntıdan korunmanıza da yardımcı olabileceğidir.
Yetersiz uyku, problem çözme, karar verme, hafıza ve duygu düzenlemeye müdahale edebilir. Aşırı yorgun hissetmek, aynı zamanda zihinsel bunalıma da yol açarak kafa karıştırıcı düşüncelerden kurtulmayı ve yapılması gerekenlere odaklanmayı zorlaştırabilir.
5. Yürüyün
Ortamınızı değiştirmek veya yürüyüşe çıkmak, kafanızı boşaltmak ve düşüncelerinizi yeniden odaklamak için harika bir fırsat sunar.
2021 yılında yapılan bir araştırma, daha iyi yaratıcılığın iyi bir yürüyüşün faydalarından sadece biri olduğunu gösteriyor. Yürümek, aynı zamanda daha özgürce akan fikirlerin desteklenmesine ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
6. Odaklanmayı Bazen Erteleyin
Bazen hafızayı geliştirme ve iyileştirmenin en iyi yolu, odaklanmayı bırakmaktır. Aslında zihin bile bazı durumlarda kesintiye ihtiyaç duyar.
Odaklanmamak, yaratıcılığı teşvik etmeye, düşünce süreçlerini iyileştirmeye, hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir: https://www.tarotfali.net/blog/sezgisel-dusunme/