Mandala, kutsanmış bir yer, bir kozmosun haritası veya temel bir desene indirgenmiş dünyanın geometrik bir izdüşümü için Doğu’da kullanılan bir terimdir. Bir arabulucu, evrenin güçleriyle özdeşleşmek ve güçlerini toplamak için bir Mandala kullanır. Mandala görüntüleri, ruhani özü, tezahür haline getirir. Mandala evrenin bir yansımasıdır.
Mandala’nın klasik formu, sularda çiçek açarken yaratılışın simgesi olan dairesel, katlanmamış bir nilüfer çiçeği gibidir. Mandala, arabuluculuk için bir destek, içsel vizyonları kışkırtmak ve elde etmek için harici bir araçtır. Mandala’yı kullanarak zihni konsantre edebilir ve gizli iç gerçekliğe ulaşmanın yolunu yeniden keşfedebilirsiniz. Mandala, her şeyden önce eş merkezli dairelerin bir diyagramıdır. İçinde cennetin arketipik dünyasının görüntülerinin olduğu kutsal Meru Dağı veya ideal şehir gibi olağanüstü bir manzara olarak temsil edilen korunan bir alandır.
İlginizi Çekebilir: Tarot Okuyucusu
Mandala Yayılması
Tarot sembolleri, bilinçli zihin sembolün anlamını anlayıp anlamasa da bilinçaltı tarafından doğrudan algılanan ve orada güçlü bir etkiye sahip olan bir anlamı sunmak için her Büyük Arkana kartında birleştirilir. Mandala Tarot’ta, her kartın belirli sembollerinin göreceli konumu da çok önemlidir. Kartların birincil geometrik bölümleri, tüm Mandala diyagramlarında olduğu gibi belirli bir sembolün aktif olduğu alanı tanımlar. Birincil bölümler, astrolojik burç etrafındaki yerlerin yılın mevsimleri ve günün saatleri olarak bir yansımasıdır. Birincil bölünme, üst ve alt yarılara ayrılır. Üst yarı, Güneş’in bilinçli, nesnel ve eril alanıyken, alt yarı ise Ay’ın bilinçsiz, öznel ve dişil alanıdır. Dairenin ikincil bölümü, sağ ve sol yarıya bölünmüştür. Mandala sembolizminde sağ taraf içgüdüsel, sanatsal, sezgisel ve bütünseldir. Sol taraf ise doğrusal, mantıksal, analitik, matematiksel, sözel ve somuttur. Astrolojik olarak sol taraf, kişiliğin alanıdır, sağ taraf ise dış dünyadır.
Kart Resimleri
Mandala Tarot, her Tarot kartını bir Mandala görüntüsü olarak sunar. Her kart, dört kenarından herhangi biri üste gelecek şekilde yerleştirilebilir. Büyük Arkana kartları, sanki mükemmel arketipler dünyasının ideal görüntüleriymiş gibi Mandala formatında düzenlenmiş birçok görüntü içerir. Her kart, insan ruhunda olduğu gibi çevreden merkeze gider. Burada, denge hüküm sürer. Kartların şekli, bütünlüğe göre elverişlidir. Kartların kare şekli ise çok önemlidir. Tipik Tarot kartları, oyun kartları gibi dikdörtgen şeklindedir. Kart görsellerinin üst ve alt kısımları olduğundan birçok kişi, her kartın anlamını dik konumda pozitif, ters çevrildiğinde ise negatif olarak tanımlar. Aydınlanma süreci, merkezi olarak olumlu ve olumsuz arasındaki ayrımı ortadan kaldırmakla ilgilenir. Kare kartlar bu ikileme bir çözüm sunar.
Kart Yönlendirmeleri
Herhangi bir konumdaki dört ana yön, üstte, altta, sağda ve soldadır. Bu kardinal pozisyonların astrolojik önemi, Tarot kartı anlamları için nitelikler sağlar. Dik konumdaki bir kart, kişinin tarif edilen kalitenin bilincinde olduğunu gösterir. Ters pozisyondaki bir kart ise kalitesinden habersizdir.
Bir kartın üst başlığı sola, Güneş’in doğduğu doğu ufkuna doğru olduğunda kartın niteliği, kişiliğe taşınır ve harekete geçer. Böylece, bu konumdaki deli kart, masum gibi davranan biri olacaktır.
Bir kartın üst başlığı sağda, Güneş’in battığı batı ufkuna doğru olduğunda, kartın kalitesi, kişinin eşi gibi dış dünyadaki bir başkasından türetilir veya üzerine bir iz düşüm alınır. Bu nedenle, her kartın konumuna göre yalnızca bir değil dört anlamı vardır. Her kartın sembolleri ve görüntüleri de konum değiştirerek destedeki tüm kartların birçok permütasyonunu yaratır. Bu durum, başlangıçta gerekli olmayan bir incelik derecesi olsa da daha sonra Mandala Tarot’u kullanımınızda büyük derinlik ve doğruluk sağlar.