B12 vitamini eksikliği veya yetersizliği birçok farklı soruna yol açabilir. Vitaminler, genellikle hafife alınır ve yeterli vitamin aldığınızdan emin olmak için doktor tavsiyesi çok ciddiye alınmaz veya tutarlı bir şekilde uygulanmaz. Bir hastanın mevcut vakası, yetersiz bir arzın, sağlığımız için ne kadar ölümcül olabileceğini göstermektedir.
52 yaşındaki bir kadın anksiyete, intihar düşünceleri ve uyuşukluk ile majör bir depresyon yaşıyordu. Birçok tedaviye rağmen hasta bir türlü iyileşme kaydedemiyordu. Ancak doktoru, B12 vitamin eksikliği teşhis edip tedavi edince bütün semptomlar ortadan aniden kalktı ve kadın, sağlığına kavuştu.
Ruh Sağlığı İçin Optimal B12 Vitamini Seviyeleri
Birçok araştırmacı, artık B12 vitamini için mevcut sınırların çok düşük olduğu görüşünü savunuyor. Araştırmalar, psikolojik belirtiler için belirleyici olanın serumdaki değil, beyin omurilik sıvısındaki seviye olduğunu göstermiştir.
Çeşitli çalışmalar, beyin ve omurilikte yeterli bir konsantrasyonun sadece 600 pg/ml civarındaki B12 vitamini seviyelerinden elde edildiğini göstermektedir. Bu durum, muhtemelen zihinsel semptomların neden kan sayımı değişikliklerinden çok önce ortaya çıktığını veya sadece 200-300 pg/ml’lik bir eksiklikle başlayan B12 vitamini için geleneksel sınır değerlerine ulaşıldığını açıklıyor.
Psikiyatri hastalarında 600 pg/ml’nin üzerindeki kan değerlerinin, ikincil belirteçler olan metilmalonik asit ve homosisteinin alt sınır değerlere düşürülmesinin hedeflenmesi mantıklı olabilir.
B12 Vitamini Ruhsal Bozukluklarda ve Hastalıklarda Ne Kadar Etkilidir?
Ne yazık ki B12 vitamininin ve genel olarak besin maddelerinin kullanımı, henüz psikiyatri pratiğine tam anlamıyla ulaşmamıştır. Bu durum, bazıları beynin hassas kimyasal dengesine ciddi müdahale anlamına gelen ve uzun vadeli sonuçları son derece tartışmalı olan, giderek daha özgürce reçete edilen güçlü ilaçları düşündüğünüzde daha da üzücü bir hal alıyor.
Bilimsel literatür, en şiddetli zihinsel bozuklukların bile tek başına B12 vitamini ile tedavi edilebileceği sayısız etkileyici vaka raporu göstermektedir. Bazı durumlarda, bir B12 vitamini eksikliğini tanımak ve düzeltmek, yıllarca ilaç bağımlılığının ve hatta hastanede kalışların sonu anlamına bile gelebilir!
Bununla birlikte, yukarıda açıklandığı gibi, birçok zihinsel bozukluğun nedenleri karmaşıktır ve bu bağlamda hiçbir besin mucizevi bir tedavi statüsüne sahip değildir. Çünkü esas olarak aynı anda birkaç eksiklik mevcut olabilir.
İlginizi Çekebilir: https://www.tarotfali.net/blog/bipolar-bozukluk/
B12 Vitamini ve Depresyon
Düşük B12 vitamini seviyeleri, çeşitli çalışmalarda depresyonla ilişkilendirilmiştir. Yüksek B12 vitamini düzeyleri nedeniyle tedavi sonuçlarında iyileşme de bildirilmiştir. Bu nedenle çeşitli araştırmacılar, defalarca B12 vitamininin depresyon araştırmalarının odağına daha fazla yerleştirilmesi için çağrıda bulundular.
B12 Vitamini ve Şizofreni
Şizofreni için de benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Yine B12 vitamini ve metilfolat birlikte çalışıyor gibi görünüyor. B12 vitamini ve folat eksikliği, kandaki homosistein düzeylerinde artışa neden olur. Yüksek bir homosistein seviyesi birçok çalışmada şizofreni için önemli bir risk faktörü olarak tanımlanmıştır.
B12 vitamini ve folik asit ile tedavi, çeşitli çalışmalarda semptomlarda önemli bir iyileşme sağlamıştır.
Yakın dönemde yapılan bir araştırma, şizofreniden muzdarip kişilerin, beyin omurilik sıvısındaki metilkobalamin düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, kandaki dalgalanmanın ise çok daha az belirgin olduğunu gösterdi.
Beyindeki B12 vitamininin düzenlenmesinden hangi mekanizmaların sorumlu olduğu hala belirsizdir. Bununla birlikte bu gözlem, metilkobalamin eksikliğinin şizofreni gelişiminde rol oynadığı tezini hala destekliyor.
B12 Vitamini ve Psikozlar
Psikoz, B12 vitamini eksikliğinin bilinen bir belirtisidir. Bağlantı, uzun yıllardır biliniyor ve iyi bir şekilde araştırılıyor. B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan psikozlar, B12 vitaminine iyi yanıt verir ve vitamin ile tamamen tedavi edilebilir. Psikozun da B12 vitamini eksikliğinin tek belirtisi olabilmesi şaşırtıcıdır. B12 vitamini, tedavide geleneksel anti-psikotik ilaçlardan daha iyi sonuçlar elde edebilir.
B12 Vitamini ve Bipolar Bozukluk
B12 vitamini eksikliği ile manik semptomlar arasındaki bağlantı neredeyse iyi belgelenmiştir. Çok sayıda vaka çalışması, şiddetli manik durumların B12 vitamini ile hızlı ve verimli bir şekilde tedavi edilebileceğini göstermektedir. Buradaki kesin bağlantı bilinmiyor, ancak bazen beynin beyaz maddesinin miyelin kılıflarına verilen hasarın burada nedensel rol oynadığı varsayılıyor.
İlginizi Çekebilir: https://www.tarotfali.net/blog/psikolojik-yontemler/