Tarot’ta öfkeyi anlamak, birçok durumu da çözebilir. Öfke, çok önemli bir uyarı sistemidir. Bir şeylerin yanlış olduğunu ve dikkat etmeniz gerektiğini gösterir. Ancak öfke, doğası gereği tehlikelidir. O kadar güçlü bir enerji yayar ki onu hissedenlere ve etraflarındakilere zarar verir.
Tabii ki Tarot’ta öfke, yaygın olarak ifade edilir. Hem Büyük Arkana’da hem de Küçük Arkana’da bu durum, çok açıktır. İnsanlığın önündeki en önemli engellerden biridir. Öfkenin ne olduğunu anlamak, bu noktada çok önemlidir. Psikolojik incelemeleri ele alırsak bu durum hakkında birçok bilgi bulabiliriz. Psikoloji, insanın işleyişinin bir kısmını anlamayı mümkün kılar.
Tarot’ta Öfke ve Şeytan
Bu yaşamın bir parçasını anladığımızda, onunla özdeşleşme eğiliminde oluruz. Bu durum, ilk kilometre taşları öfke olan ve hissedilen duygularda bağımlılık, ardından da hayal kırıklığı yaratır. Çünkü öfke, her zaman içsel bir rahatsızlığı ifade eder. Hayal kırıklığı ise acıya yol açar.
Bu şekilde insan, yaşamı boyunca bilinçsizce kendisini her türlü diziye bağlar ve çok boyutlu bir varlık olduğunu unutur. Şeytan kartı, destede bu büyüklükle tek başına olmasına rağmen tüm desteyi aydınlatan çok güçlü bir enerji dalgası sunar. Bütün Tarot kartlarının çeşitli yönleri aslında bu şekildedir. Bunlar, birçok farklı enerjiler yayarlar. Kartlarınızı masaya koyduğunuzda bunu yakalayabilirsiniz.
Şeytanın gücü asla hafife alınmamalıdır. Örneğin bu kart, bölme ilkesi ile çok fazla güç kazanır. Bölünme ilkesi ise bir grupta, ikincisinin benzersizliğini kırmak için sadece bir kişinin alması gerçeğinden oluşur.
Tarot’ta Öfkeyi Temsil Eden Kartlar
Öfkeyi her şekliyle gösteren kartlar Tarot’da çoktur. Bağlanma, öfkenin tezahüründen ayrılamaz. Çünkü öfke, bağlanmanın yarattığı sorunun bir sonucudur. Sonuçlar ise Tarot’ta da gösterilir. Öfke, insanda beklentiler ve bağlılıklar yaratan, onu sürekli olarak zevkin yoğunluğu ile ıstırabın umutsuzluğu arasında savuran materyalist toplumun sonucudur.
Tarot, günümüze kadar dayanmayan bu durumu çok iyi bir şekilde ortaya koyar:
- Kupa Yedilisi, maddi değerlere (para, şan, şöhret) bağlı arzuların yanılsamasını gösterir.
- Kılıç Beşlisi ile adam, zaferin hazzı ile hiçbir şey kazanamamanın çaresizliği arasında gidip gelir.
- Tılsım Beşlisi kartı ise sormaktan korkan ve içinde kilitli olan gururla bağlantılı ıstırabı gösterir.
Burada, bireysel düzeydeki kartlar sunulur. Ancak Tarot da gerçekten bir kitap gibidir. Küçük ve Büyük Arkana kartları, aynı zamanda bir ders sunar. Bu yönüyle Tarot, öfke problemini de gösterir. O kadar güçlü enerjiler üretir ki daha sonra yaratıcısının aleyhine dönen dengesizlikleri de gösterebilir.
Öfke ne olursa olsun her zaman yıkıcıdır. İyi niyetli öfke bile yıkıma neden olur. Bu nedenle insanlara iyi gelen bir duygu değildir. Burada gizlediği yanılsamayı ve düşünceyi de anlamak gerekir. Bu nedenle yönetilmesi ve kontrol edilmesi şarttır. Öfke, mekanizmayı ne kadar iyi anlarsa zihinsel istikrarını ve gücünü de o kadar güçlendirir. Ancak öfkeye teslim olmak, çok kolaydır. Çünkü bu duygu, herkese çekici gelebilir.
İşte bu noktada psikoloji, duyguların ifade edilmesine izin vermeyi önererek bir hata yaratır. Öfke gibi duyguları ifade etmek, bireyin kaybolma riskiyle karşı karşıya olduğu daha düşük enerjilerin derinliklerine doğru kaygan bir eğim yaratır. Öfkesini dışa vurması gereken insanlar, negatif enerjilere kapılırlar ve bu yüzden direnemezler.
Öfke Nasıl Boşaltılır?
Tarot, öfkeyi boşaltmak için çözüm sunar. Her şeyden önce ilk çözüm, olayları yaşarken gözlemlemektir. İşte bu yüzden öfkeyi dışa vurmak, mantıksızdır.
Tarot, öfkesini dizginlemek için çözümü seçmez. Bu, hiçbir şey yapılmaması gerektiği anlamına da gelmez. Tarot, olayların olmasına izin vermenin insanlarda öfke de dahil olmak üzere toksik duygular uyandırdığını gösterir.
Tarot’ta öfke bu şekilde özel bir önem kazanır. Öfkeyi kontrolden çıkarmanın en iyi yolu, kendinizi pozitif enerjiyle doldurmaktır. Böylece negatif enerjinin büyümesine yer kalmaz.