Tarot tarihi, geleneksel oyun kartlarında da olduğu gibi bölgeden bölgeye göre değişebilen dört farklı renk bulunuyordu. Bu uyarlamaya, Kuzey Avrupa bölgesindeki Fransız takımları, Güney Avrupa bölgesindeki Latin takımları ve Orta Avrupa bölgesindeki Alman takımları da dahildi. 1530’lu yıllarda “Tarocchi” kelimesi ilk defa duyulmaya başlandı.
Etimolojisi hala bir varsayım konusu olmasa da Tarocchi kelimesi bilinmeye başlandı. Tarot kelimesi Mısırca, İbranice ya da Latince değildir aksine, en eski isimlerinin tümü İtalyancadır.
Hermetik ya da Kabalistik özelliklere sahip olduğuna dair de hiçbir resmi kanıt bulunmuyor ve kartların, İtalyan Rönesans döneminin bir ürünü olduğu anlaşılmıştır. Bu süre zarfında çeşitli felsefeler de gelişmiştir. Bunlar astroloji, Pisagor ve Hristiyan ideolojilerine kadar uzanıyordu.
Yine de Tarot’un son zamanlarda çeşitli ezoterik düşünce okullarından etkilenerek gizem geleneğinin önemli bir parçası haline geldiği düşünülebilir. Bazı durumlarda, alternatif dinlerin veya mistik olan fikirlerin, dikkatli bir şekilde korunan, yalnızca belirli kişiler tarafından bilinen gizli kodlara bürünmesi de kaçınılmazdı.
Böylece çocuklar, okuma yazma bilmeyenler ve bilim adamları gibi kısaca, herkes tarafından anlaşılabilecek bir sembol sisteminde yaşam ve ölüm kavramını ortaya koyabilen temel bir felsefe ve mitoloji özeti olarak hizmet etmeye başladı.
Bir destesi, okült bilginin geniş bir hazinesi olarak hizmet ediyor. Bütün insanları aydınlatmak için tasarlanmış bir dizi ezoterik bilgi kartıdır. Birçok yönden TAT testi gibi çağdaş psikoloji araçlarına benzer. Kartlar, psikolojik farkındalığa ve ruhsal gelişime yardımcı olur. Böylece, hayattaki bütün yollarınızda bir rehber görevi görür.
İtalyan ve Fransız Okuması
Bugün kartlarının ataları, 14. yüzyılın sonlarına kadar gidebilir. Avrupa’daki sanatçılar, oyunlar için tercih edilen ve dört farklı takımdan meydana gelen ilk oyun kartlarını yarattılar. Bundan sonra 1400’lerin ortalarına doğru İtalyan sanatçılar, mevcut takımlara ekleme yapmak için yoğun bir şekilde resimli ek kartlar yaratmaya başladılar.
Bu kartlar, tipik olarak varlıklı aileler için çizilirdi. Soylular olarak bilinen üyeler, genel olarak sanatçılara, aile üyelerini ve arkadaşlarını zafer kartları olarak gösterecek kendi kart setlerini yaratmaları için görev verirdi.
Herkesin, kendi kartını oluşturmak için bir ressam kiralamaya gücü yetmediğinden dolayı birkaç yüzyıl boyunca özelleştirilmiş kartlar, sadece ayrıcalıklı bir azınlığın sahip olabileceği bir şeydi.
Kehanet Olarak Tarot
Hem İtalya hem de Fransa’da asıl amacı, bir kehanet aracı olması değil de bir salon oyunu olmasıydı. Görünüşe göre oyun kartları ile yapılacak kehanetler, 16. yüzyılın sonlarında ve 17. yüzyılın başlarında popüler olmaya başladı. Ancak, o zamanlar günümüzde Tarot’u kullanma biçimimizden çok daha basitti. Bununla beraber 18. yüzyıla gelindiğinde insanlar, her bir karta belirli anlamlar yüklemeye ve hatta kehanet amaçları için nasıl düzenlenebilecekleri konusunda önerilerde bulunmaya başladılar.
Kabala ve Tarot
18. yüzyılda Antoine Court De Gebelin ismiyle bilinen Fransız bir Mason, Karmaşık olan bir analizini yayınladı ve bu bölümde, sembollerin esasen Mısırlı eski rahiplerin ezoterik sırlarından üretildiğini ortaya koydu. Antoine Court De Gebelin, bu eski okült bilginin hızlı bir şekilde İtalya’ya taşındığını ve bu gizemli bilgileri, gizli tutmayı arzu eden Katolik Kilisesi’ne ve papalara ifşa edildiğini söyledi. Bu kişinin çalışması ile alakalı en büyük problem ise onu destekleyecek hiçbir tarihsel kanıtın olmamasıdır.
18. yüzyılda bir oyun ya da eğlence yerine özellikle de kehanet için tasarlanan ilk destesi piyasaya sürüldü. Tarot’a olan okült ilgi büyüdükçe Kabala ve Hermetik mistisizmin sırları ile daha fazla ilişkilendirildi. Victorya döneminin sonunda maneviyat ve okültizm, üst sınıf soyluların adeta popüler eğlenceleri haline gelmişti.
Sonuç olarak desteleri, günümüzde 22 Büyük ve 56 Küçük arkana olmak üzere totalde 78 karttan meydana geliyor. Kendi içerisinde 16 Saray kartı ve 40 Takım kartından meydana gelir. Her ne olursa olsun şu anda hemen bütün alanlarda karşımıza çıkan bazı kişiler fal, gelecekten haber alma ya da kehanet amacıyla tercih etse de asla gelecekten haber vermez.
İnsanların geçmiş, bugünkü ve gelecek dönemlerdeki potansiyellerini tartmaya çalışır. Bundan dolayı bir rehber niteliği taşır.
1 Yorum
Harika bir makale ve uzun zamandır bu kadar net bilgiler içeren bir metin okumamıştım.